ELEMINAIR: Gezonde lucht in de lift

Dagelijks maken miljoenen Nederlanders gebruik van zo’n 100.000 liften in kantoren, ziekenhuizen en wooncomplexen. Maar door COVID-19 zijn liften een bottleneck geworden.  Deze compacte, drukbezette ruimten worden nauwelijks geventileerd of gereinigd.  Er is sprake van een hoog besmettingsrisico, ook omdat gebruikers dicht op elkaar staan. Door het gebruik te beperken tot maximaal één of twee personen ontstaan lange wachttijden. Interland Techniek en ingenieursbureau ABT hebben samen een oplossing gevonden voor dit probleem: ELEMINAIR.

Logo Eleminair

Ik wil hier meer over weten

Vul uw gegevens in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Lift als besmettingsbron

Deze compacte, veelal drukbezette ruimten worden nauwelijks geventileerd of gereinigd. Daar komt bij dat de passagiers altijd dicht op elkaar staan, waardoor een hoog besmettingsrisico ontstaat. Het personentransport via liften is dus ineens de bottleneck geworden in het gebruik van hoge gebouwen. Want een lift die nog maar door 1 of 2 personen kan worden gebruikt, zorgt voor extreem lange wachttijden.

Samen met Interland Techniek ontwikkelde ABT het Eleminair luchtbehandelingssysteem. In liften kan de gebruiker met dit systeem altijd schone, virusvrije lucht inademen. Eleminair brengt gezonde lucht in de lift en maakt een normale liftbezetting mogelijk.

Geen kans op overdracht van droplets of aerosolen

Het principe van het Eleminair-systeem is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar de verspreiding van virusdeeltjes via de lucht. Niet alleen wordt de lucht gereinigd, maar ook wordt door de luchtstroming vanuit het plafond voorkomen dat grotere druppels (droplets) en minuscule druppeltjes (aerosolen) van mens op mens worden overgedragen. Ad van der Aa, adviseur ABT en bedenker van het systeem: “Uitgebreide testen bewijzen dat de liftpassagiers op deze manier altijd verse en schone lucht kunnen inademen, ook als zij dichter op elkaar staan dan 1,5 m. Ons concept, een unidirectioneel downflowsysteem in liften, is nieuw. De gebruikte techniek is in deze vorm niet eerder bedacht en toegepast. In augustus 2020 heeft ABT er direct octrooi op aangevraagd.”

Afbeeldingen: de meetresultaten van de snelheid en richting van de luchtstroming in 3 richtingen.
luchtstromingsmetingen Eleminair  luchtstromingsmetingen Eleminair
luchtstromingsmetingen Eleminair

Onderzocht door Prof. Dr. Daniel Bonn, UvA

De verschillende Eleminair-prototypes werden door ABT op basis van luchtstromingsmetingen uitgebreid getest bij HC Groep in Waalwijk. Peter van der Velde, commercieel directeur Interland Techniek: “Vervolgens heeft Prof. Dr. Daniel Bonn van het Institute of Physics van de Universiteit van Amsterdam in november 2020 onderzoek gedaan naar het gedrag van aerosolen in de testopstelling. Hij had in september gepubliceerd over onderzoek naar aerosoloverdracht in ziekenhuisliften. Daaruit bleek dat aerosolen bij normaal gebruik wel 10 tot 20 minuten in de lucht aanwezig kunnen blijven. De conclusie van Professor Bonn over het Eleminair-systeem is duidelijk: ‘Het luchtbehandelingssysteem verkleint de kans op coronabesmetting door aerosolen zeer aanzienlijk' “.

Volledige rapport inzien?

Zo werkt het: slim principe in gesloten systeem

Via een diffuserend plafond met daarin een HEPA-filter wordt constant schone lucht met een snelheid van 0,3 m/s in de bovenste zone van de liftruimte aangevoerd. Deze zone is de ademhoogte van de liftpassagiers. Het in de liftcabine gerealiseerde circulatievoud (het aantal maal per uur dat de lucht in de cabine ververst wordt) is meer dan 300. Door de constante toevoer van lucht wordt de uitgeademde lucht van de gebruikers naar het onderste deel van de lift gedrukt. Daar wordt de lucht net boven de vloer afgezogen en via een transportkanaal weer naar het HEPA-filter geleid. Dit absoluutfilter filtert de eventueel aanwezige verontreinigingen, waaronder virusdeeltjes, uit de lucht. De schone lucht wordt vervolgens weer teruggebracht in de lift.

Een inbouwpakket voor iedere bestaande lift

Peter van der Velde, commercieel directeur Interland Techniek: “Eleminair is een gesloten circuit, een zelfstandig werkend systeem in het inwendige van de liftcabine. Het wordt op maat gemaakt zonder ingrepen aan de kooiconstructie. ”Sensoren registreren de aanwezigheid van personen in de liftkooi en schakelen het systeem in werking. Daarnaast bewaakt het systeem de goede en veilige werking. De kwaliteitsborging wordt momenteel beschreven in een BRL-beoordelingsrichtlijn, waardoor het mogelijk wordt het systeem te leveren onder een KOMO-innovatiecertificaat.

Waardebehoud van vastgoed

Ad van der Aa: "Met Eleminair kunnen liften in kantoren, wooncomplexen, ziekenhuizen en andere utilitaire gebouwen weer op de gewone manier gebruikt worden. Gebouweigenaren en -beheerders zorgen daarmee voor waardebehoud van hun vastgoed. Deze primeur heeft alles in zich om een standaard in de markt te worden".

Eleminair - Gezonde lucht in de lift

Leaflet Eleminair

Meer informatie over het Eleminair-systeem, de meetresultaten en de voordelen vindt u in onze Eleminair leaflet. U kunt de leaflet bekijken via onderstaande link:

Lees de leaflet van Eleminair

Eleminair wint JURY- EN PUBLIEKSPRIJS De Vernufteling 2020

Eleminair wint jury- en publieksprijs De Vernufteling 2020. Eleminair is een innovatief luchtbehandelingssysteem voor bestaande liften, dat zorgt voor gezonde lucht en een normale liftbezetting. ABT bedacht het basisidee en ontwikkelde het in nauwe samenwerking met Interland Techniek, specialist in luchtverdeeltechniek, in krap vier maanden tijd tot een markt gereed product.

Het is voor het eerst dat een ingenieursbureau zowel de jury- als de publieksprijs wint. Ad van der Aa, adviseur bij ABT, die de prijs virtueel in ontvangst nam tijdens de online nieuwjaarsbijeenkomst van Koninklijke NLingenieurs: “Deze prijs is een erkenning voor de inventiviteit en snelheid waarmee we deze oplossing voor een maatschappelijk probleem hebben ontwikkeld. De volksgezondheid én de economische productiviteit is er mee gebaat.”

Het ontwikkelingsteam van Interland Techniek keek, coronaproof, live mee tijdens de bekendmaking. Om vol trots te zien dat Eleminair zowel de jury- als de publieksprijs heeft gekregen.

De Vernufteling wordt jaarlijks uitgereikt voor het meest vindingrijke ingenieursproject. De drie andere finalisten waren: Ballen tegen brand van Antea Group, 3D printen met circulair composiet van Royal HaskoningDHV en Vangrail voor overal van Bureau Witteveen+Bos. 

Lees het nieuwsbericht
Eleminair wint vakjury- en publieksprijs De Vernufteling 2020

Voordelen ELEMINAIR

  • Hogere liftbezetting
  • Kortere wachttijden
  • Minimaal besmettingsrisico
  • 100% bereikbaarheid hoogbouw
  • Verdiepingen worden weer als vanouds gebruikt
  • Meer garantie waardevastheid gebouwen voor nu en in de toekomst

Logo ABT & Interland Techniek

Meer weten over deze liftoplossing?

Wij denken graag met u mee. Laat uw gegevens hieronder achter en één van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met u op.