Waarom een schietbaan een lastig luchtverdeel- vraagstuk is

blog 3
18 oktober 2018

Recent zijn er door Interland Techniek een 3 tal overdekte schietbanen opgeleverd (Apeldoorn, Rotterdam en Rijswijk). Ook in deze schietbanen van de overheid zijn de roosterwanden van Interland Techniek geplaatst welke voldoen aan de politie richtlijnen.

Waarom een schietbaan een lastig luchtverdeelvraagstuk is

Recent zijn er door Interland Techniek een 3 tal overdekte schietbanen opgeleverd (Apeldoorn, Rotterdam en Rijswijk). Ook in deze schietbanen van de overheid zijn de roosterwanden van Interland Techniek geplaatst welke voldoen aan de politie richtlijnen.

 

Lastig luchtverdeelvraagstuk bij schietbanen

Bij het schieten van vuurwapens treedt luchtverontreiniging op. De mate van verontreiniging is afhankelijk van het type wapen, de soort munitie, de schietintensiteiten het af te leggen parcours.

De verontreinigingen bestaan onder andere uit koolmonoxyde, nitreuze gassen en dampen (NOx) en concentraties van lood, koper en zinkoxide rook. Om de luchtverontreiniging voor de instructeurs en schutters binnen aanvaardbare grenzen te houden, is het noodzakelijk dat langs de schutter in de richting van de kogelvanger een laminaire luchtstroom wordt gerealiseerd die de verontreiniging afvoert.

De wet milieubeheer heeft de maximum aanvaardbare concentratie verontreinigingen (MAC-waarden) voor schietbanen vastgelegd welke moeten worden gehanteerd bij het ontwerp van een schietbaan. De ventilatie dient plaats te vinden in de schietrichting van de baan en wel vanaf de entreezijde (dus achter de schutter) in de richting van de kogelvanger.

De uitdaging

Het systeem moet zodanig worden ontworpen, dat over de gehele dwarsdoorsnede van de baan een laminaire luchtstroom van minimaal 0,26 m/s en maximaal 0,30 m/s is gewaarborgd bij respectievelijk minimum en maximum baanbreedte en minimum en maximum filterweerstand. Een turbulente luchtstroming in de schietbaan mag niet voorkomen. Gezien het hoge geluidsvermogen moet de nagalmtijd binnen de gestelde norm blijven.

CFD
Het ontwerp van de NIQ schietbaanroosters is mede tot stand gebracht door middel van CFD simulatie. CFD gaf een inzicht in de laminaire luchtstroom over de totale lengte van de baan.
 

De roosterwand van Interland Techniek voldoet aan zowel de vereiste luchtsnelheden als de geluidseisen. Voor meer informatie over oplossingen op maat kunt u contact opnemen met onze afdeling Luchtverdeling.

Meer nieuwsberichten

co2 prestatieladder

HC Groep kiest voor certificering op de CO2-prestatieladder

bio energiecentrale amsterdam 1

Project: Biocentrale Amsterdam

persberichtsamenwerkinginterlandtechniekdristeem

Interland Techniek bundelt krachten met DriSteem