De beste keuze van luchttoevoer vraagt juist nu veel kennis en ervaring

10 juni 2020

In gebouwen is de kwaliteit van het binnenklimaat een steeds belangrijker onderwerp gezien het feit dat dit een grote invloed heeft op onze prestaties en op onze gezondheid. Echter, een goed werkend klimaatsysteem functioneert alleen naar behoren bij de juiste toepassing van het luchtverdeelsysteem. De keuze zal naast voldoende ventilatie vooral bepaald worden door het luchtverdeelsysteem dat door de ontwerper als uitgangspunt is gekozen en de comforteisen die worden gevraagd.

Benodigde gegevens

3d-model van verdringingsventilatieVoor het selecteren van het juiste rooster zijn de volgende gegevens noodzakelijk:

 • De in te blazen of af te voeren luchthoeveelheid
 • Circulatievoud (cv) in de ruimte (roosters leverbaar met een cv van 4-60!)
 • Max. luchtsnelheid in de leefzone
 • De bouwkundige situatie
 • De bestemming van de ruimte
 • De geluidseisen
 • De ruimtetemperatuur
 • De inblaastemperatuur
 • Inblaas vanuit wand, vloer of plafond
 • Esthetische eisen van de architect
 • Inbouw gegevens


Verdringingsventilatie is het meest efficiënte luchttoevoersysteem als het gaat om ventilatie – effectiviteit. Met name in hoge ruimten met veel personen komt het systeem het best tot haar recht.

Werking verdringingsventilatie

Werking verdringingsventilatieBij verdringingsventilatie wordt de gekoelde toevoerlucht, doorgaans op vloerniveau, met lage snelheid rechtstreeks de comfortzone ingebracht, waar het door warmtebronnen (personen, machines, verlichting, etc.) verwarmd wordt. Hierdoor ontstaan convectieve warmtestromen, die de verwarmde en verontreinigde lucht naar het bovenste deel van de ruimte voeren. Boven in de ruimte wordt deze lucht afgezogen en afgevoerd. De toevoertemperatuur ligt ongeveer 2-3 °C onder de ruimtetemperatuur (de nieuwste uitvoering kan zelfs tot plus 4K overtemperatuur lucht toevoeren).

Het resultaat van het verdringingsprincipe is dat er boven in de ruimte een warmere, verontreinigde luchtlaag ontstaat, maar in de verblijfszone een fris binnenklimaat met lage luchtsnelheden en een lage vervuilingsconcentratie. Verdringingsventilatie kent een hogere ventilatie-efficiëntie ten opzichte van mengventilatie. Hierdoor kan er bespaard worden op het koelvermogen. Met name in hoge ruimten zijn hoge energiebesparingen te realiseren.

Veelal heeft de architect de wens om de roosters te integreren in de bouwkundige constructie. Interland Techniek (onderdeel van HC groep) heeft jarenlange ervaring met dit inblaassysteem, van eenvoud standaard uitvoeringen tot aan volledig geïntegreerde roosters in de wand, meubels of rondom bouwkundige kolommen.

Meer informatie?

Verdringingsventilatie op luchthavenWilt u meer informatie over onze oplossingen verdringingsventilatie of wilt u advies over een klimaattechnisch vraagstuk in uw project? Neem dan contact op met onze afdeling luchtverdeling of neem een kijkje op onze website.

 

 

 

 

Meer nieuwsberichten

Introductie nieuwe huisstijl Interland Techniek!

Lunchkaart met interessante webinars

Gezamenlijke opdracht: project OCC | Den Haag