Maak het corona niet te makkelijk: een gezonde werkomgeving vraagt om voldoende luchtvochtigheid

25 januari 2021

Als men praat over vochtbeheersing gaat het vaak met name over het creëren van een comfortabele leef- en werkomgeving. De luchtvochtigheid speelt namelijk een belangrijke rol wanneer het gaat om comfortbeleving. Toch is er nog een reden om de luchtvochtigheid in een ruimte op peil te houden: gezondheid.

Een te lage luchtvochtigheid kan namelijk voor verschillende gezondheidsklachten zorgen. Veelvoorkomende gezondheidsklachten bij een lage luchtvochtigheid zijn neusklachten (verstopping, jeuk, loopneus), oogklachten, mensen die lenzen dragen (jeuk, irritatie, tranen), slijmvliesklachten (droge keel, verstopte neus), huidklachten (drogehuid, uitslag, jeuk), lusteloosheid, hoofdpijn en astma-achtige symptomen.

Bron: Brabants Dagblad 18-01-2021

Virussen

Daarnaast blijkt uit onderzoek van het RIVM dat bij bepaalde virussen de overlevingsduur toeneemt bij een Relatieve Vochtigheid (RV) onder de 40%[1]. Bij 10% RV neemt de ciliaire activiteit van de neusslijmvliezen af en worden ze droog. Dit verhoogt de kans op het oplopen van een infectie aan de luchtwegen.

Ook blijkt uit onderzoek dat er een relatie is tussen droge binnenlucht en de verspreiding van het COVID-19 virus in ruimten[2]. Uitgeademde virusdeeltjes hebben namelijk een ‘waterschil’, bij droogte is deze sneller verdampt. De kleinere druppeltjes blijven langer in een ruimte zweven, waardoor ze nóg kleiner worden. Deze deeltjes worden vervolgens makkelijker overgedragen en dringen bovendien dieper door in de longen.

[3]

De juiste RV-waarde

Met luchtvochtigheid wordt eigenlijk de relatieve vochtigheid bedoeld. Oftewel, hoeveel waterdamp zit er in de lucht ten opzichte van hoeveel waterdamp er maximaal in de lucht kan zitten. Dit wordt uitgedrukt in procenten. Uit onderzoek blijkt dat de ideale RV-waarde, waarbij de minste gezondheidsklachten optreden, tussen de 40% en 60% ligt.

Interland Techniek: specialist in vochtbeheersing

Al meer dan 40 jaar levert Interland Techniek energie-efficiënte oplossingen voor bevochtigingsvraagstukken. Interland Techniek heeft een uitgebreid leveringsprogramma van isotherme en adiabatische lucthbevochtigingssystemen, zowel centraal als decentraal, met een indrukwekkende referentielijst van duizenden projecten. Met deze hoogwaardige systemen kunnen wij voor iedere situatie een optimale luchtbevochtigingsinstallatie adviseren en leveren.

Wilt u meer informatie over onze productgroep vochtbeheersing, dan staan onze productspecialisten voor u klaar. Bezoek ook eens onze website. Hier vindt u productinformatie, het laatste nieuws omtrent vochtbeheersing en een lijst met interessante referenties.

Meer nieuwsberichten

MAATREGELEN HC GROEP INZAKE HET CORONAVIRUS

EEN GROENE KEUZE VOOR DISTRIBUTIECENTRA

Renovatie Luchtbehandeling project Schietbaan Politie Rotterdam