Hoe maak je de juiste selectie voor een luchtbehandelings- systeem in zwembaden?

27 november 2019

Nederland telt circa 700 overdekte zwembaden. Een zwembad is een sportvoorziening waarbij de energiebehoefte enorm is. Een goed ontworpen energiezuinige luchtbehandelingsinstallatie voor zwembaden regelt de luchtkwaliteit, de luchttemperatuur en de luchtvochtigheid van het binnenklimaat.

Hoe maak je de juiste selectie voor een luchtbehandelingssysteem in zwembaden?

In overdekte zwembaden worden, vanwege de hoge ruimte- en watertemperatuur, aanzienlijke waterhoeveelheden in waterdamp omgezet. Dit wordt onder andere veroorzaakt door het badoppervlak, natte perrons, de bezoekers, de glijbanen en de whirlpools. De omvang van de verdamping hangt af van verschillende factoren:

  • De watertemperatuur
  • De ruimtetemperatuur
  • De luchtvochtigheid in de ruimte;
  • Het bad- en perronoppervlak;
  • De luchtsnelheid over het badwater;
  • De bezettingsgraad van het zwembad.


Zwembad indoorAl deze factoren bewerkstelligen een steeds groter wordende hoeveelheid waterdamp in de ruimtelucht waardoor de relatieve vochtigheid in de ruimte stijgt. Dat heeft naast een onacceptabel klimaat, onvermijdelijk schadelijke gevolgen, zoals condensatie van waterdamp op koudebruggen, beslagen vensters, roesten schimmelvorming en schade aan de gebouwconstructie. Deze gevolgen kan men alleen bestrijden door een verlaging van de hoeveelheid waterdamp in de ruimtelucht.

Het is daarbij van belang dat condensschade aan de bouwconstructie wordt voorkomen. Ook zal bij de juiste afstemming van de luchtbehandelings- installatie, regeltechniek en luchtverdeling een financieel, energetisch en comfort technisch optimum moeten worden bereikt.

Whitepaper 'Klimaatbeheersing in zwembaden'
Bestelformulier button whitepaper klimaatbeheersing in zwembadenInterland Techniek heeft daarom op verzoek van vele technici een uitgebreide whitepaper geschreven om de juiste selectie te maken voor een luchtbehandelingssysteem van een privé, hotel-, camping- of publiek zwembad. Een onmisbaar naslagwerk voor een ieder die met het bouwen van zwembaden te maken heeft.

Wilt u een ontwerphandleiding bestellen? 
Vul het bestelformulier in en ontvang gratis de whitepaper: 'Klimaatbeheersing in zwembaden'!
 

Meer nieuwsberichten

Project: Biocentrale Amsterdam

Luchttoevoer in woningen moet worden verbeterd!

Totaalleverancier klimaatinstallaties sportaccommodaties