Klimaatbeheersing vitrine DAGBOEK ANNE FRANK

12 maart 2019 - Het Anne Frank Huis bereidt zich voor op de bezoekers van morgen. Zo is er meer ruimte beschikbaar gekomen voor educatieve ontvangsten en bezoekersfaciliteiten. Naast deze logistieke vernieuwing is een nieuwe tentoonstellingsruimte gecreëerd voor het permanent tentoonstellen van de originele geschriften van Anne Frank. De jaarlijks meer dan 1,2 miljoen bezoekers krijgen zo meer historische context en verdieping geboden om het levensverhaal van Anne Frank beter te begrijpen en de onderduikplek beter te ervaren. Het Achterhuis is gebleven zoals het was. Voor de manuscripten van onder andere het dagboek zijn compleet nieuwe vitrines, voorzien van een glazen kap, gebouwd. Interland Techniek, onderdeel van HC Groep, is vanaf het eerste schetsontwerp betrokken geweest bij de totstandkoming van de klimaatbeheersing van deze vitrines.

Klimaatbeheersing vitrine DAGBOEK ANNE FRANK

HET DAGBOEK VAN ANNE FRANK

Het Anne Frank Huis heeft met vele deskundigen in binnen- en buitenland gesproken over de wijze waarop de manuscripten van Anne Frank nog beter gepresenteerd konden worden in nieuwe vitrines in een nieuwe dagboekzaal. Een programma van eisen voor de zaal en de vitrines moest worden geformuleerd. Hoe bescherm je zo’n bijzonder, maar kwetsbaar document als het ook nog permanent aan zo vele bezoekers getoond moet worden?

DOOS-IN-DOOS CONSTRUCTIE

In de eerste fase zijn adviseurs gevraagd een vitrine te ontwerpen die zoveel mogelijk wensen ten aanzien van klimaat, trillingen en verontreinigingen zou vervullen. Zo ontstond het idee van een vitrine op een aparte vloer, die overdekt zou worden met een tweede vitrine. Deze doos-in-doos-constructie biedt de mogelijkheid om de luchtspouw te ventileren met gekoelde lucht. Door de firma Meyvaert te Gent, fabrikant van de glazen vitrine, werden de eerste ruwe schetsen verder uitgewerkt.

SPECIFIEKE KLIMAATEISEN

Meyvaert kreeg op basis van de eerste bevindingen een voorlopige opdracht een eerste ontwerp voor een dubbele vitrine uit te werken. Vanuit dit ontwerp heeft adviesbureau Deerns uit Rijswijk HC Groep gevraagd om een uitblaasplenum te ontwikkelen dat voldeed aan de specifieke klimaateisen en volledig kon worden geïntegreerd in de compacte vitrine. Luchtstroming, drukverliezen en beperkte ruimte waren belangrijke randvoorwaarden om een succesvol ontwerp van het uitblaasplenum te realiseren. Het plenum mocht de zichtbaarheid van de manuscripten vanzelfsprekend niet verstoren. Maatwerk en kennis van luchtverdeling waren essentieel om een zware proefmeting te doorstaan.

SUCCESVOLLE EXPERIMENTEN VOOR VITRINE

Twee maanden later stond de vitrine klaar in Gent. Nu kon men de esthetiek en het fysisch gedrag van de vitrine beoordelen. Een hele week werden tal van experimenten uitgevoerd om te zien met welke temperatuur en met welke snelheid de lucht ingeblazen moest worden om de binnenste vitrine op een constante temperatuur van 17?C te houden, terwijl de ruimte kunstmatig warm gehouden werd. Met rook werd gekeken of de lucht zich wel gedroeg volgens de voorspelling. Het bleek een succesvolle week, waardoor met een gerust gevoel de andere twee vitrines met luchtverdeelapparatuur gebouwd konden worden.

 

ZEER GESLAAGD EINDRESULTAAT

De Anne Frank Stichting is zeer tevreden over het behaalde resultaat. In de nieuwe dagboekzaal kunnen toekomstige generaties de originele manuscripten van Anne Frank blijven bewonderen. Vol trots kijkt Interland Techniek terug op deze bijzondere opdracht en het zeer geslaagde eindresultaat.

Meer projecten

Elfstedenhal

Leeuwarden kreeg in 2015 een nieuwe ijshal met een 400 meter baan. Sinds september 2015 is de Elfstedenhal ...

Laboratoria voorzien van DFA roosters

Nieuwbouw RIVM : Luchtverdeeltechniek in optima forma

Wie over de snelweg A27 rijdt, ziet het nieuwe RIVM-gebouw boven de...

Neem contact op!

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u vragen over de diensten of producten van
Interland Techniek? Neem vrijblijvend contact met ons op!