Cleanrooms & Laboratoria

De naam zegt het al: cleanrooms (en laboratoria) zijn ruimten waar hygiëne een belangrijke rol speelt. Voor een cleanroom is het van belang dat de concentratie van deeltjes in de lucht wordt beheerst en dat het aantal deeltjes dat de ruimte kan binnenkomen, in de ruimte wordt gegenereerd of daar wordt vastgehouden zo minimaal mogelijk is. De veelal grote hoeveelheid lucht die uit het laboratorium moet worden toe- en afgevoerd, varieert afhankelijk van het gebruik. Ook voor laboratoria geldt dat hier vaak werkzaamheden worden verricht waarbij specifieke eisen worden gesteld aan de luchtstromen binnen de ruimte.

Klimaat in cleanrooms & laboratoria

In een cleanroom wil men een constante omgeving kunnen waarborgen. Hierin speelt het ventilatiesysteem met parameters zoals temperatuur, vochtigheid en druk een belangrijke rol.

In deze ruimten staan een of meerdere zuurkasten opgesteld. Een zuurkast is een speciale werkruimte die in elk chemisch laboratorium en ook veel andere laboratoria wordt aangetroffen. Een zuurkast is een afgezogen omkasting met verstelbare werkopening (meestal een schuifraam) om de blootstelling van de gebruiker aan schadelijke stoffen tot een minimum te beperken. Het is essentieel dat de luchtsnelheid voor dit schuifraam sterk moet zijn afgebouwd om een negatieve luchtstroom vanuit de zuurkast te voorkomen. De opstelling van zuurkasten en puntafzuiging hebben invloed op de luchtverdeling van de ruimte en dienen goed op elkaar afgestemd te worden.

Interland Techniek & Inatherm leveren voor dit soort vraagstukken verschillende geïntegreerde totaaloplossingen die bijdragen aan een hygiënisch en tochtvrij binnenklimaat. Belangrijkste producten die veelal in onze cleanroom- of lab-oplossingen worden toegepast zijn:

Totaaloplossing Interland Techniek & Inatherm in cleanrooms

Wet- en regelgeving

Voor cleanrooms zijn in classificatienormen en richtlijnen niveaus gedefinieerd voor het aantal deeltjes in een vastgestelde luchthoeveelheid. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan micro-organismen en moleculaire verontreiniging.

De belangrijkste ventilatie-eisen voor een cleanroom of laboratorium worden vaak project-specifiek vastgelegd in een Programma van Eisen (PvE). Hierin wordt onder andere aandacht besteed aan de functie van de ruimte, de (lucht)condities, warmtelasten, veiligheid en onderhoud.

Onze oplossingen

Het tochtvrij toevoeren van lucht vanaf een circulatievoud van 15x vraagt kennis van luchtverdeling en productkennis voor het toepassen van het juiste luchtverdeelsysteem. Een standaard hooginducerend plafondwervelrooster is toepasbaar tot een maximaal circulatievoud van 12x (circulatievoud= luchthoeveelheid/ruimte-inhoud). Het maximaal aantal toe te passen roosters wordt mede bepaald door de minimaal toe te passen hart-op-hart afstand tussen de roosters. Een te kleine onderlinge afstand tussen de roosters leidt tot botsing van luchtstromen en een te hoge eindsnelheid van de lucht in de leefzone tot gevolg.

Indien het circulatievoud tussen de 15 en 80 ligt bieden Interland Techniek & Inatherm een unieke oplossing met het multiwervelrooster AURORA. Het unieke uitblaaspatroon van dit zeer hooginducerende rooster resulteert in een snelle afbouw van snelheid. De roosters kunnen onderling met een hart-op-hart afstand van slechts minimaal 1,2m worden gemonteerd met behoud van een hoog comfort in de leefzone.

De afgelopen jaren hebben Interland Techniek & Inatherm diverse cleanrooms en laboratoria mogen voorzien van onze producten. Enkele toonaangevende projecten op onze referentielijst zijn:

CFD-simulatie
Bij complexe projecten met een cleanroom of laboratorium bieden Interland Techniek & Inatherm de mogelijkheid om een CFD-simulatie uit te voeren. Met behulp van CFD-simulatie is het onder andere mogelijk luchtstromen te simuleren en met name ook te visualiseren. Daarnaast kunnen we gedetailleerd inzicht geven in de te verwachten luchtverdeling, luchtsnelheden en temperaturen. Deze techniek wordt ingezet indien de data vanuit de technische documentatie niet voldoende inzicht geeft in het gewenste resultaat maar ook om een made-to-order oplossing te toetsen. Diverse cleanrooms zijn met deze techniek gesimuleerd en na oplevering getoetst.

Heeft u vragen over klimaatbeheersing in cleanrooms & laboratoria? Neem dan nu contact op met één van onze adviseurs.

Neem contact op!
Vaak toegepast in dit segment

Producten

Specials

Filterboxen en filters

Luchtbehandeling

Overige producten voor cleanrooms

Referenties uit dit segment

Referenties

Interland Techniek biedt een complete range kwalitatieve en luchttechnische componenten, waarbij volledige ondersteuning van advies tot aftersales geboden kan worden.

Maxima Ziekenhuis

Nieuwbouw van het Maxima Ziekenhuis in Utrecht voorzien van hoog inducerende AURORA roosters. De cleanrooms van het ...

Laboratoria voorzien van DFA roosters

Nieuwbouw RIVM : Luchtverdeeltechniek in optima forma

Wie over de snelweg A27 rijdt, ziet het nieuwe RIVM-gebouw boven de boomtoppen op het Utrecht Sience Park verschijnen.

Neem contact op!

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u vragen over de diensten of producten van
Interland Techniek? Neem vrijblijvend contact met ons op!