Nieuwbouw RIVM : Luchtverdeeltechniek in optima forma

Laboratoria voorzien van DFA roosters

Wie over de snelweg A27 rijdt, ziet het nieuwe RIVM-gebouw boven de boomtoppen op het Utrecht Sience Park verschijnen.

Nieuwbouw RIVM : Luchtverdeeltechniek in optima forma

Projectplaats:
Utrecht
Opdrachtgever:
Strukton

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft nieuwbouw laten ontwikkelen voor het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het agentschap van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Het project wordt een combinatie tussen kantoren en laboratoria met volume van circa 70.000 m² bruto vloeroppervlak. Het pand heeft een hoogte van 80 meter en gaat ruim 1.600 werkplekken, 25 vergaderzalen en 5 ontmoetingspleinen realiseren.

Feiten & cijfers

  • Hoogte gebouw: 80 meter
  • Aantal verdiepingen: 18
  • Vloeroppervlak: ca. 70.000 m2
  • Aantal werkplekken: 1676
  • Aantal medewerkers: 2200
  • Aantal laboratoria: 40

Complexe luchtverdeling

Vanaf de ontwerpfase is Interland Techniek betrokken geweest bij het complexe vraagstuk omtrent de luchtverdeling voor de laboratoria. In deze ruimten worden hoge luchthoeveelheden gevraagd (ventilatievouden van maar liefst 20-30x). Daarnaast zijn er lage maximale luchtsnelheden in de leefzone vereist.

CFD simulatie

Door middel van een Cumputational Fluid Dynamics (CFD) simulatie heeft Interland Techniek, in opdracht van Strukton, aan kunnen tonen dat werd voldaan aan de gestelde eisen door gebruik te maken van een rooster welke specifiek ontworpen is om hoge luchthoeveelheden in te blazen zonder enige concessie van de luchtsnelheden in de leefzone.

Klimaatkamertest HC Groep

Naar aanleiding van de positieve CFD testresultaten is er tevens een volledige testruimte ingericht bij de HC Groep. Behalve luchtsnelheden in de leefzone zijn ook de luchtsnelheden gemeten voor de aanstroomopening van de zuurkasten, immers te hoge snelheden voor deze opening resulteert in een onderdruk voor deze opening met een negatieve luchtstoom tot gevolg.

De resultaten van deze uitgebreide test waren wederom uiterst positief. Alle laboratoria bij het RIVM worden uitgevoerd met het DFA multi-wervelrooster.

Uniek uitblaaspatroon

Het unieke uitblaaspatroon van dit zeer hoog inducerende DFA rooster resulteert in een snelle afbouw van snelheid. De roosters kunnen onderling met een hart op hartafstand van slechts minimaal 1,2 m worden gemonteerd met behoud van een hoog comfort in de leefzone. Indien gewenst kan het rooster worden voorzien van een speciaal plenum in combinatie met een absoluutfilter.

Klik hier voor productpagina DFA rooster

Meer informatie?

Benieuwd naar wat Interland Techniek voor u kan betekenen? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie! Benieuwd naar onze ervaringen in cleanrooms? Bekijk bijvoorbeeld deze referentie

Download de brochure 'CLEANROOMROOSTERS & FILTERS'

HC Groep

Naast de kennis, expertise en producten van Interland Techniek heeft de HC KP (ook onderdeel van HC Groep) een belangrijke bijdrage geleverd voor dit project. Hier leest u alles over de bijdrage van HC KP aan het nieuwe RIVM-gebouw.

Lees hier de bijdrage van HC KP

Meer projecten

Renovatie Douanelab

Door het scheiden van de kantooromgeving en laboratorium zijn de behoefte en eisen per ruimte verschillend

Energiezuinige luchtbehandelingskast voor zwembad

De Heuvelrand Voorthuizen

In 2018 is het nieuwe binnenzwembad gerealiseerd op de locatie van ...

Neem contact op!

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u vragen over de diensten of producten van
Interland Techniek? Neem vrijblijvend contact met ons op!